‘MIJN MAAG GING TEKEER’
Onze columniste wilde deze zomer eindelijk eens naar Verona. Corona gooide roet in het eten.

Iedereen kijkt uit naar de zomervakantie. Die paar weekjes in het jaar zijn zo belangrijk, maar waarom eigenlijk?
De overvolle stranden, de lange rijen en controles op het vliegveld… Overal om je heen zie je stress, maar tijdens de vakantie doen we alsof we ‘tot rust’ komen.

Als er iets duidelijk is geworden de afgelopen weken is het dat een zomer niet op vakantie gaan voor heel veel mensen niet in te denken is. Die moeten en zullen. Ze hebben het nodig. Er is het hele jaar voor gespaard. En toch is vakantie in het jaar 2020 totaal anders.

We beseffen dat niet alles vanzelfsprekend is en dat je het kleine moet waarderen.

Een plekje op de camping is dit jaar goud waard. Naar Duitsland op vakantie is al luxe!

Ik heb vroeger als topturnster de hele wereld overgevlogen, van China naar New York, van Parijs tot Australië. En iedere vlucht zag ik de vakantievibe om me heen.
Gezinnetjes die vol spanning uit het vliegtuigraam keken hoe hun land van bestemming er van boven uitzag. De grote groepen jongeren die lamdronken hun eigen feest creëerden vanaf het moment dat ze één stap in het vliegtuig hadden gezet. Verliefde stelletjes die niet van elkaar konden afblijven tijdens hun eerste reisje samen…
Ik zat erbij en keek ernaar, want voor mij was het anders.
Ik moest me focussen op een wedstrijd. Als de stewardess lief vroeg of ik iets wilde hebben, keek de coach al om met een kwade blik waar ik ‘heb het lef!’ uit opmaakte.

Maar ach, dat was toen. Die schade heb ik inmiddels ruimschoots ingehaald. Ik bestelde tijdens mijn eerste turnloze trip alles wat op het menu stond. Maar verder beleefde ik mijn vakanties eigenlijk best simpel. De tijd dat ik dakloos was, heb ik lange zomers dag en nacht op het strand doorgebracht. Ik kende elke zandkorrel wel bij naam. Het gaf mij wél dat vakantiegevoel wat ik zo miste tijdens mijn turntijd. Ook al had ik geen cent te makken en hoorde ik boven het geruis van de zee mijn maag tekeergaan. Ik was gelukkig. Geen gezeik, geen regime, maar vrijheid.

Ja, ik had plannen voor deze zomer. Bovenaan mijn bucketlist staat nog steeds: Verona bezoeken. Dat is de Italiaanse stad waar ik naar ben vernoemd. Maar ik denk dat ik Italië dit jaar nog maar even oversla.