Over Verona

Verona van de Leur is een van de succesvolste turnsters van Nederland. In 1999 startte Verona’s succes toen ze 3 bronzen medailles wint tijdens de Jeugd Olympische Dagen. In 2000, won ze de Nationale titel in de meerkamp, 2 bronzen medailles op het Jeugd Europees Kampioenschap en werd door het NOC*NSF genomineerd voor “talent van het jaar”. In 2001 werd ze als senior eveneens Nederlands Kampioene in de meerkamp en werd de turnploeg historisch 5e op het Wereld Kampioenschap in Gent waardoor ze werden bekroont tot “Sportploeg van het jaar”.

In 2002 had Verona haar hoogtepunt in haar carrière: 3 zilveren en 2 bronzen medailles op het Europees Kampioenschap in Patras en later datzelfde jaar een zilveren WK medaille op het onderdeel vloer in Debrecen. Spreker Verona van de Leur werd op 16-jarige leeftijd verkozen tot “Sportvrouw van het jaar” en ook de ploeg werd voor de 2e keer op rij “Sportploeg van het jaar”. Daarnaast kreeg ze de Rembrandt Award voor “Sportmoment van het jaar”.

In 2003 raakte ze geblesseerd en nam ze afscheid van haar toenmalige coach. Ze moest een operatie ondergaan, revalideren, een nieuwe coach en club vinden, miste de Olympische Spelen van 2004 en raakte depressief. Echter na 4 jaar doorzetten vond ze toch haar weg terug en werd ze in 2007 weer Nederlands Kampioene op de meerkamp.

In juni 2008 zette spreker Verona van de Leur een punt achter haar carrière. Het stoppen met de topsport was het begin van een lange nachtmerrie voor haar. Een nieuwe start was niet mogelijk. Haar spaargeld bleek te zijn verdwenen, nog wel door haar eigen ouders. Een rechter moest eraan te pas komen om haar ouders te veroordelen en Verona in het gelijk te stellen maar in de tussentijd leefde ze op straat. Dakloos heeft ze 2 jaar lang gevochten voor een bestaan. Eten had ze amper en het slechte pad lag op de loer. Stelen uit de supermarkt tot het chanteren van een overspelige vrouw. Het heeft haar keuzes laten maken die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Ze belandde voor de chantage maar liefst 3 maanden in de gevangenis. Ze wist toen één ding zeker: ik geef niet op, ik moet hier van leren.

Wat heel Nederland verbaasde, is dat ze na haar vrijlating koos voor een aanbod in de seksindustrie. Velen dachten dat ze nog verder was afgegleden. Maar het was haar bewuste doel en startte een eigen bedrijf, had over de hele wereld modellen voor haar werken en haar imperium werd groter en groter. Ze heeft met haar verdiende geld tal van goede doelen geholpen. De glimlach die ze bij de jonge sporters zag gaf haar de erkenning die ze jaren kwijt was.

Nu heeft ze besloten dat het tijd is voor de volgende fase in haar leven. De seks industrie heeft ze ondertussen afgesloten. Iets in haar zei dat wat ze heeft meegemaakt, bereikt en was kwijtgeraakt, een doel moet hebben. In maart 2020 verschijnt, vanuit een Amerikaanse uitgever, haar eigen Engelstalige biografie ‘Simply Verona, breaking all the rules‘ waar ze haar bewogen leven in detail deelt met eenieder die het wil lezen. Het doel dat ze vandaag de dag heeft is om andere mensen te waarschuwen, informeren of begeleiden daar waar nodig. Er is geen andere topsporter in Nederland die zo hard is gevallen en uit eigen kracht eruit gevochten is.

Heb je vragen, wil je samenwerken of mij boeken?