‘HET ZIT ME BLIJKBAAR HOOG’
Onze columniste vindt zichzelf geen winnaar, maar wel een topsporter.

Ik heb vijftien jaar lang gemiddeld dertig uur per week getraind. Ik heb strenge diëten gevolgd, jarenlang heb ik een 24/7 mindset gehad die op maar één doel gericht was: de Olympische Spelen halen. En toen… mission failed.

Door blessures, overgewicht, ruzie met de coach, noem het maar op: ik kwam uiteindelijk niet verder dan wat EK-, WK- en NK-titels. Ook leuk, maar ik kan mezelf, mijn carrière overziend, geen winnaar noemen. Toch vind ik wel dat ik een topsporter ben. Hoe dan?

Een winnaar hoeft echt niet altijd het grote clichébeeld van een topsporter te zijn.

Sommigen hebben gewoon net dat beetje geluk of hebben de skills van nature.

De amateur die er maanden voor traint en alles voor doet en laat om op zijn of haar lokale sportschooltje die 60 kilo te squatten is voor mij eerder de topsporter dan dat natuurtalent dat met een kater op het hoogste niveau op zondagmiddag de bal met de ogen dicht in de kruising trapt.

Natuurlijk zijn er ook de spreekwoordelijke appels en peren in de sport. Terwijl Max de schuld aan z’n bolide kan geven, moet Dafne het toch echt die paar meter puur met haar eigen benen en kracht doen.

De pers vindt je over het algemeen pas een topsporter als je goud hebt gewonnen. Bij verlies moet je uitleggen waarom de top voor jou niet haalbaar is. Het liefste zeg je dan: “Wat weet jij nou? Oké, ik heb niet gewonnen, dus!? Weet je wel wat ik er verdomme allemaal voor heb moeten doen? Ik heb toevallig wel jarenlang geen verjaardagen met taart gevierd of popcorn in de bios en ja, zelfs kindercola moest ik overslaan! Elke avond ging ik na een spannend avontuur van Dikkie Dik bij Sesamstraat naar m’n bedje toe, dat alles om met de top mee te doen, en dan lul jij dat de top voor mij niet haalbaar is??” Maar goed, ik dwaal een beetje af… Het zit me duidelijk hoog.

Conclusie: bekers en medailles zijn er voor de fans en de media. Is natuurlijk heel mooi, maar dat bepaalt niet of je een topsporter bent. Je bent een topsporter als je voor jezelf weet dat je er alles voor hebt gedaan.